Wszyscy wiemy, że smak babcinej kuchni jest niezastąpiony.
Nikt nie potrafi go podrobić i nikt nie wie lepiej jak zaspokoić apetyt swojego
wnuka. I choć potrawy zmieniają się wraz z klimatem i szerokością geograficzną,
znaczenie przygotowanych przez nie z miłością smakołyków jest uniwersalne. Z
takim założeniem włoski artysta Gabriele Galimberti fotografował babcie z
różnych krajów świata oraz przygotowane przez nie jedzenie. Na zdjęciach,
wykonanych podczas osiemnastomiesięcznej podróży artysty dookoła świata,
widnieją babcie z 58 różnych krajów tuż przed zabraniem się do gotowania oraz
efekty ich pracy - dania popisowe. Od zupy z rekina na Filipinach i steku z
łosia z Alaski, po smażone gąsienice z Malawi. A wszystko to wraz z przepisami!
Autora zainspirowała jego własna babcia, która tuż przed wyruszeniem wnuka w
podróż, przygotowała mu jego ulubione ravioli. Z ich smakiem w ustach fotograf
ruszył przed siebie, by stać się później wygłodniałym wnukiem dla 58 kobiet,
które spotkał po drodze i które zgodziły się dla niego gotować. Powstała w ten
sposób galeria to hołd oddany babciom i ich niepowtarzalnej kuchni. Zachęcamy
do obejrzenia zdjęć na stronie autora:
Tekst: Katarzyna Belczyk
0 komentarze:
Prześlij komentarz