środa, 14 sierpnia 2013

BABCINE PYSZNOŚCI

Wszyscy wiemy, że smak babcinej kuchni jest niezastąpiony. Nikt nie potrafi go podrobić i nikt nie wie lepiej jak zaspokoić apetyt swojego wnuka. I choć potrawy zmieniają się wraz z klimatem i szerokością geograficzną, znaczenie przygotowanych przez nie z miłością smakołyków jest uniwersalne. Z takim założeniem włoski artysta Gabriele Galimberti fotografował babcie z różnych krajów świata oraz przygotowane przez nie jedzenie. Na zdjęciach, wykonanych podczas osiemnastomiesięcznej podróży artysty dookoła świata, widnieją babcie z 58 różnych krajów tuż przed zabraniem się do gotowania oraz efekty ich pracy - dania popisowe. Od zupy z rekina na Filipinach i steku z łosia z Alaski, po smażone gąsienice z Malawi. A wszystko to wraz z przepisami!


Autora zainspirowała jego własna babcia, która tuż przed wyruszeniem wnuka w podróż, przygotowała mu jego ulubione ravioli. Z ich smakiem w ustach fotograf ruszył przed siebie, by stać się później wygłodniałym wnukiem dla 58 kobiet, które spotkał po drodze i które zgodziły się dla niego gotować. Powstała w ten sposób galeria to hołd oddany babciom i ich niepowtarzalnej kuchni. Zachęcamy do obejrzenia zdjęć na stronie autora:






Tekst: Katarzyna Belczyk


0 komentarze:

Prześlij komentarz